Artikel Telegraaf Woonkrant : Consument bepaalt nieuwbouw

Geplaatst op woensdag 11 april 2012

– door Pieter Buss: Lange tijd hebben projectontwikkelaars en gemeenten voor ons bepaald waar er huizen kwamen en of het rijtjeswoningen of ’tweeonder-een-kap’ moesten worden. Het waren gouden tijden, want verkocht werden ze toch wel. Sinds de kredietcrisis is dat automatisme echter geheel passé: bouwprojecten worden geregeld stilgelegd als er geen animo blijkt te zijn. Daar is nu wat op bedacht: het landelijke woonwensenplatform Nidoo. Niet de bouwer, maar de consument bepaalt wat er gebouwd wordt.

Het is een misvatting om te denken dat we niet meer wíllen kopen, zegt initiatiefnemer Jeroen Hutten. Alleen de manier waarop dat gebeurt moet rigoureus veranderen. Als oud-medewerker van ontwikkelaar AM zag hij met eigen ogen hoe de afzet van woningen als een karretje in de modder vastliep. „Grond was macht, maar is nu financiële onmacht.” Gemeenten als Apeldoorn en Breda kochten zelf actief grond, maar zakten door het ijs omdat ze opgescheeptwerden met locaties waar helemaal geen behoefte aan was.

Die tijd van aanbodgestuurd bouwen is ten dode opgeschreven. „De consument moet weer centraal staan.” Om de daad bij het woord te voegen, gaf Hutten z’n baan op en richtte Nidoo op. Het idee is simpel: op de site staan 7700 locaties in heel Nederland waar gebouwd mag worden. Potentiële huizenkopers of huurders geven aan in welke plaats ze wat voor soort huis wensen, hoeveel kamers ze willen, of er een tuin bij moet komen en ga zo maar door. Zo is in één oogopslag duidelijk voor welke plannenal veelinteresse is en weten gemeente en projectontwikkelaar precies waaraan behoefte is op een plek: goedkope starterwoningen met balkon, of juist eengezinswoningen met tuin voor de kinderen? „Zodra op zo’n locatie genoeg aanmeldingen binnenkomen, kan er een nieuwe buurt ontwikkeld worden. Liever een plan waar mensen zich allemaal in vinden, dan tien ideeën waar niemand op zit te wachten. Gemeenten geven daarbij aan wat mag, ontwikkelaars wat kan. Vaak kun je met tien mensen al een rijtje bouwen.”

Grote spelers

Oss is de eerste gemeente die in zee is gegaan met Nidoo. „Wat betreft locaties hebben we alles te bieden, maar we willen vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen”, zegt verantwoordelijk wethouder Hendrik Hoeksema. Hij weet: „De woningmarkt wordt steeds dynamischer en onzekerder. De tijd van gegarandeerde afzet is voorbij en ook marktpartijen hebben het verlossende antwoord niet.” Nidoo hoopt op termijn landelijk een vinger in de pap te hebben en is momenteel in gesprek met grote spelers zoals Amsterdam, Leiden en Eindhoven.

Gemeentendoener verstandig aan hier heel serieus naar te kijken, zegt Vereniging Eigen Huis, de branchevereniging voor woningbezitters. „Wij juichen initiatieven om de markt weer in beweging te krijgen toe. Dat is dapper”, vindt woordvoerder Hans André de la Porte. Ontwikkelen op maat is noodzakelijker dan ooit. „In de goede jaren, zo tussen 1990 en 2002, gingen woonprojecten al door als slechts zestig procent op papier werd verkocht. Nu gaat pas bij meer dan 90 procent de eerste paal in de grond. Kopers zitten daardoor lang in onzekerheid, hebben al een jaar geleden een voorlopig koopcontract getekend en moeten soms zelfs horen dat het helemaal niet doorgaat.” En als een project wel wordt gerealiseerd, blijken huizen uiteindelijk toch niet aan de wensen te voldoen. „Het grote probleem van Vinexwijken bijvoorbeeld, is hun eenvormigheid. Je hebt slechts de keuze uit wel of geen airco of dakkapel. Pas als de bouwer is vertrokken, wordt het droomhuis gerealiseerd”, aldus De la Porte.

Link naar Telegraaf

Bekijk alle nieuwsberichten